Bekijk de verslagen van vergelijkbare weekenden

Weekendbegeleiders

Edith

Sietske

Trektocht door NP Drents-Friese Wold

Friesland

14-06 t/m 16-06-2024

Treedt in de voetsporen van de Griffioen en ontdek het eigenzinnige Stellingenpad in Friesland. Deze driedaagse kampeertrektocht in de zomer is voor liefhebbers van woeste natuur en cultuurhistorie. We wandelen door veelal onontdekte gebieden zoals het Fochteloërveen, het Drents-Friese Wold en de Lindevallei. Ga met ons mee en laat je betoveren.

Een lang weekend treden we in de voetsporen van de griffioen. Het wapen van de eigenzinnige en sprookjesachtige streek Stellingwerven. Deze streek kent een eigen geschiedenis, taal en cultuur. In de late middeleeuwen was dit gebied zelfs geruime tijd een autonome vrije boeren-republiek met een eigen rechtstaat. Het Stellingenpad is in 2022 geopend en in 2023 al verkozen tot beste wandelpad van de Benelux. En dat is niet voor niks want de route is zeer afwisselend. We komen onderweg bos, heide, hoogveen, stuifzand, beekdalen en cultuurhistorische pareltjes tegen.

Op vrijdag starten we bij de bushalte de Fledders voor onze eerste etappe naar Appelscha. Een groot deel van de route gaat via het Fochteloërveen een van de laatste gebieden met hoogveen in West-Europa. Prachtige vergezichten en een rijke natuur. Op een zomerse dag kan je een adder zien liggen, die zich opwarmt in het zonnetje. Als we geluk hebben zien we kraanvogels. Hier zoeken we een plek om te picknicken. We overnachten op de camping in Appelscha. Als we nog puf hebben zoeken we een leuke kroeg op, duiken we in het zwembad of beklimmen we de Bosbergtoren voor het uitzicht.

Zaterdag vervolgen we onze weg naar Noordwolde. We wandelen onder andere door het Drents-Friese Wold en Leggelderveld. Aan het eind van de wandeldag komen we aan op natuurkampeerterrein De Meenthe. We strijken deze tweede nacht neer op deze mooie kleine camping middenin het coulissenlandschap. De plek is zeer vogelrijk en als we geluk hebben, kunnen we zelfs reeën spotten. Hier koken we samen onze maaltijd. Bij goed weer, sluiten we de avond af bij het kampvuur.

Zondag staan we fris op voor onze laatste etappe naar Wolvega. De route leidt ons door het natuurgebied Lindevallei. Aan het einde van de middag bereiken we het treinstation in Wolvega.

Verzamelpunt

We verzamelen vrijdagochtend bij bushalte de Fledders ten noorden van het Fochteloërveen. Na 3 wandeldagen stappen we zondag weer op de trein in Wolvega. Reis je met de auto? Bied aan om te carpoolen. Gezellig, goedkoop en milieuvriendelijk!

Praktische informatie

Provincie:
Friesland
Activiteit:
Kampeertrektocht
Afstand:
ca. 15-21 km per dag
Reisdata:
Vrijdag 14 juni t/m zondag 16 juni 2024 (3 dagen)
Inschrijven t/m:
Vrijdag 31 mei 2024 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 weekendbegeleiders
Weekendprijs:
Nivon-ledenNiet-leden*
€98 (vroegboekers t/m 14 april €88)€121 (vroegboekers t/m 14 april €110)
* Je kan lid worden bij het inschrijven voor het weekend en ontvangt dan meteen leden korting.
Inclusief:
Salto weekendbegeleiding en -materiaal; overnachting op een natuurcamping; maaltijden diner vrijdag t/m lunch zondag.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; tenten regelen we onderling; passende reisverzekering; drankjes en tussendoortjes; lekkers voor ’s avonds; lunch vrijdag; evt. lokaal openbaar vervoer.

Contact