Praktisch

Ik ga een weekend weg en ik neem mee…

Voor een wandelweekend zijn onder andere een trekkingrugzak en ingelopen wandelschoenen met voldoende steun en profiel, een fleece of wollen trui, wind- en waterdichte laag nodig. Ongeveer twee weken voor vertrek sturen de weekendbegeleiders je een e-mail met belangrijke informatie en een paklijst. Bij een weekend in het buitenland is een passende reisverzekering verplicht.

Voor kampeerweekenden moeten deelnemers zelf voor een lichtgewicht tenten zorgen, de weekendbegeleiders zullen dit coördineren. Meestal zijn er voldoende tenten en is het geen probleem als jij er geen hebt. Je het ook een slaapmatje en slaapzak nodig.

Vervoer

De weekenden starten en eindigen bij een goed bereikbaar punt. Dit is bijna altijd bij een station of bushalte. Reis je met de auto? Bied dan aan om te carpoolen. Gezellig, goedkoop en milieuvriendelijk.

AccommodatieAccommodaties

Salto organiseert verschillende soorten wandelweekenden. Van tijd tot tijd proberen we wat nieuws, maar de meeste weekenden vallen in één van onderstaande categoriën.

Bij een kampeerweekend neem je alles wat je nodig hebt in je rugzak mee: tent, slaapzak, kleding en eten. Tijdens de meeste weekenden verblijven we op kleinschalige (boeren)campings.

Bij een overnachting in een Natuurvriendenhuis, een soort ‘doe-het-zelf’-hotel, verblijf je (meestal) op tweepersoonskamers. De ruime keuken, het sanitair en de dagverblijven delen we met andere gasten.

Soms maken we gebruik van een trekkershut; een houten huisje met stapelbedden en een eenvoudig keukenblok. Een enkele keer verblijven op een bijzondere plek zoals een tipi, een Finse Kota, een Stayokay hostel of een sfeervolle groepsaccommodatie. Elk onderkomen is anders, maar wat je er over het algemeen aantreft is een gemeenschappelijke ruimte, slaapzalen en gedeelde sanitaire voorzieningen.

MaaltijdenMaaltijden onderweg

Tijdens de weekenden wordt er zelf gekookt. De weekendbegeleiders zullen de inkopen van de boodschappen coördineren en materiaal (zoals branders en pannen) hiervoor meenemen.

Ben je vegetariër of volg je een dieet? Dit is geen enkel probleem. Binnen Salto is er veel ervaring met lichtgewicht en voedzaam eten. Een aantal Spring vrijwilligers schrijven een blog over dit onderwerp.