Bekijk de verslagen van vergelijkbare weekenden

Weekendbegeleiders

Jitske

zz23 Berg inloopweekend Dutch Mountain Trail

Limburg

18-05 t/m 21-05-2023

Staat de Dutch Mountain Trail in Zuid-Limburg ook op jouw bucketlist? Wandel hem dit voorjaar met Salto! We wandelen vier flinke dag-etappes en verblijven steeds in Nivon Natuurvriendenhuis Eikhold. We gebruiken het fantastische lokale busnetwerk om van en naar de trail te reizen. Na dit weekend ben je helemaal klaar voor de echte bergen!

De Dutch Mountain Trail is in 2020 bedacht door de organisatoren van het Dutch Mountain Film Festival om hun 10-jarig jubileum op te luisteren. De tocht loopt langs de Seven Summits: de zeven Limburgse heuveltoppen waar je het sterkst het gevoel hebt dat je in de bergen bent. Natuurlijk gaat de tocht ook over het hoogste punt van Nederland: de Vaalserberg (322 m). Deze tocht is gemaakt om in Nederland het echte berg-gevoel te kunnen beleven, en is daarom heel geschikt als flinke inlooptocht voor wie later dit jaar de echte bergen in wil.

Hoogtemeters en natuurschoon

Deze route is niet voor watjes: er zitten bewust behoorlijk wat hoogtemeters in, zodat de kuitspieren goed aan het werk moeten. Bovendien gaat de tocht veel over onverhard terrein, van oneffen keienpaden tot los zand. Bij nat weer kan dit erg modderig zijn. Pratsj, noemen ze dat in Limburg. Deze wandeling moet je niet op je trailrunnertjes willen proberen, bergschoenen mee dus! Het landschap wat we tegenkomen is heel afwisselend. We zien het dal van de Worm in de richting van de Eifel, het dal van de Sinselbeek als we via de Schneeberg naar de Vaalserberg lopen, de dalen van de idyllisch meanderende Gulp en Geul en aan het eind de Voerstreek en het Maasdal.

Onderweg komen we afwisselend door bos, weiland, akkerland en hier en daar een dorpje. De route mijdt bewust de grotere plaatsen in het gebied en zoekt lekker het groen op. Het laatste stuk van de route gaat bovendien door de ENCI-groeve, een spectaculair natuurgebied in een voormalige kalksteengroeve waar veel bijzondere flora groeit. In het Hemelvaartweekend is het voorjaar echt in volle gang, dus wij verwachten een weelde aan bloemen, kwinkelerende vogeltjes en ander natuurschoon tegen te komen onderweg.

Standplaats Villa Eikhold

Het is best lastig om voor een groep geschikte accommodatie te vinden langs de route, daarom lopen we deze tocht vanuit Nivon Natuurvriendenhuis Eikhold. Hier komen we aan op de avond van de eerste wandeldag en verblijven we gedurende het hele weekend. We reizen steeds met het OV van en naar de DMT, dit duurt ongeveer drie kwartier. En dat betekent dat je op dag 2 en 3 met een hele lichte tas op pad kan, want alle overbodige spullen blijven dan lekker in Villa Eikhold. Om te voorkomen dat we op Hemelvaartsdag met hele zware tassen moeten lopen, doen we de meeste inkopen voor ons eten lokaal. Zo kunnen we bovendien goed rekening houden met ieders voorkeur v.w.b. broodbeleg en eten. Op de eerste dag eet je nog een zelf meegebracht lunchpakketje, maar de rest van de maaltijden koken en eten we lekker samen. Bovendien komen we elke dag wel ergens in de buurt van horeca, dus minimaal één keer Limburgse vlaai en/of een lekker Limburgs biertje onderweg zou zeker moeten lukken.

We eindigen onze tocht op het station in Maastricht, zodat je soepel de thuisreis kan aanvaarden (nou ja, soepel… op je kuitspieren na dan). Misschien na nog één keer vlaai en een drankje? We hebben het tenslotte wel echt verdiend!

Verzamelpunt

We lopen bijna de hele DMT, maar net niet helemaal: we starten op station Kerkrade op Hemelvaartsdag en we eindigen het weekend op station Maastricht. Daarmee hebben we ruim 90 van de 101 kilometer die deze tocht lang is gelopen. Wie graag echt de hele DMT gelopen wil hebben, kan eerder in Eygelshoven starten en op eigen gelegenheid naar Kerkrade lopen. Let op: dan wordt je eerste dagwandeling wel gelijk 28 km lang en moet je erg vroeg beginnen! Wij vonden dat wel erg heftig, vandaar dat we deze dag iets hebben ingekort tot ongeveer 20 km. De andere wandeldagen zijn steeds ongeveer 25 kilometer lang.

Praktische informatie

Provincie:
Limburg
Activiteit:
Wandelen over de Dutch Mountain Trail vanuit standplaats
Afstand:
ca. 25 km per dag
Reisdata:
Donderdag 18 mei t/m zondag 21 mei 2023 (4 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 7 mei 2023 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 weekendbegeleiders
Weekendprijs:
Nivon-ledenNiet-leden*
€179 t/m 12 maart, daarna €199€194 t/m 12 maart, daarna €214
* Je kan lid worden bij het inschrijven voor het weekend en ontvangt dan meteen leden korting.
Inclusief:
Salto weekendbegeleiding en -materiaal; overnachting in een Natuurvriendenhuis; maaltijden diner donderdag t/m lunch zondag.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; drankjes en tussendoortjes; lekkers voor ’s avonds; lunch donderdag; heen- en terugreis; lokaal openbaar vervoer van en naar de DMT.

Contact