Bekijk de verslagen van vergelijkbare weekenden

Weekendbegeleiders

Karolien

Margriet

Ontdek de Ardennen vanuit een berghut!

België, 60 km onder Maastricht

13-10 t/m 15-10-2023

Waan je op vakantie tijdens dit najaarswandelweekend! We horen de Franse taal, overnachten in een knusse berghut, wandelen door de bossen in de Ardennen en langs de rivier de Ourthe. Een weekend met pittige hoogteverschillen!

Dit uitdagende herfstweekend starten we op vrijdagavond, zodat we zo lang mogelijk van het weekend vol herfstkleuren kunnen genieten. Het is een standplaatsweekend vanuit het Belgische Sy, we kunnen dus beide dagen met een lichte rugzak op pad. We overnachten in De HerBerg, een eenvoudige accommodatie van de NKBV, welk pittoresk langs de rivier de Ourthe staat!

Overnachten in De HerBerg

We verzamelen op vrijdagavond in De HerBerg, 60 kilometer ten zuiden van Maastricht. Daar genieten we van een pan soep en maken we kennis met elkaar. Wie zin heeft kan aanschuiven voor een spelletje, of lekker wegkruipen met een goed boek. De HerBerg heeft een eigen bar, voor wie trek heeft in een lekker Belgisch biertje of iets anders.

Onze slaapzakken rollen we uit in de gezamenlijke slaapzaal, bestaande uit stapelbedden en lagers. Een echte berghut ervaring dus! We kruipen niet al te laat onder de wol, er ligt natuurlijk een uitdagend weekend in het vooruitzicht en vanaf 24:00 geld er ‘hütte ruhe’.

Rondwandeling op zaterdag

Op zaterdag gaan we op tijd op pad, want daar komen we natuurlijk voor. Sy ligt midden in de Ardennen aan de rivier de Ourthe, op een kruispunt van bekende en minder bekende wandelroutes. We lopen een rondwandeling van ongeveer 22 km en maken bijna 600 hoogtemeters. Tijdens de tocht komen we langs meerdere kapelletjes, uitzichtpunten met prachtige panorama’s, rotsen en een enkele grot. Onderweg stoppen we zeker een keer in de horeca. Eventueel kan je de route inkorten door de laatste 5 km vanaf Hamoir zelfstandig met de trein terug te reizen naar Sy.

‘s Avonds maken we er weer een gezellige avond van en starten we met het gezamenlijk bereiden van een warme maaltijd in de keuken van De HerBerg. Hierna kunnen we rustig nagenieten van de stevige wandel dag.

Pittige zondag

Op zondag wandelen we via de GR-57 naar Bomal en weer terug naar Sy. Dit is ‘slechts’ 12 kilometer, maar vergis je niet, het is een pittige route met veel hoogtemeters! Uiteraard genieten we onderweg nog een keer van de Waalse horeca. De route gaat afwisselend over teerweggetjes, half verharde wegen en bospaadjes. Ook komen we vandaag weer langs vele kapelletjes en historische gebouwtjes, rotsachtig terrein, bossen en weilanden.

Let op, de paden in de Ardennen kunnen modderig zijn, zeker in het najaar. Trek stevige schoenen met een goed profiel aan, bijvoorbeeld bergschoenen.

Verzamelpunt

Op vrijdagavond verzamelen we vanaf 20:00 uur bij De HerBerg in Sy. Zondagmiddag, uiterlijk 16:00 zijn we terug bij De HerBerg en is het weekend helaas al weer voorbij.

Sy is prima bereikbaar per trein; vanaf Maastricht reis je via Luik in anderhalf uur naar Sy. De trein gaat elk uur, ook op zondag. Reis je met de auto? Bied aan om te carpoolen. Gezellig, goedkoop en milieuvriendelijk!

Praktische informatie

Provincie:
België, 60 km onder Maastricht
Activiteit:
Standplaats wandelweekend vanuit berghut
Afstand:
Zaterdag 22 km en zondag 12 km
Reisdata:
Vrijdag 13 oktober t/m zondag 15 oktober 2023 (3 dagen)
Inschrijven t/m:
Donderdag 14 september 2023 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 weekendbegeleiders
Weekendprijs:
Nivon-ledenNiet-leden*
€131 tot 3 maand voor vertrek, daarna €146€146 tot 3 maand voor vertrek, daarna €161
* Je kan lid worden bij het inschrijven voor het weekend en ontvangt dan meteen leden korting.
Inclusief:
Salto weekendbegeleiding en -materiaal; overnachting; maaltijden: diner vrijdag t/m lunch zondag.
Exclusief:
Heen- en terugreis; persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; evt. lokaal openbaar vervoer; drankjes en tussendoortjes; lekkers voor ’s avonds.

Contact