Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Jitske

Nynke

Bloesemtocht Monti Sibillini

Italië

27-05 t/m 04-06-2023

De Monti Sibillini liggen in de Italiaanse Apennijnen en staan bekend om hun wilde bloemenpracht in het voorjaar. Wij maken een afwisselende tocht door bloesem, bos en over ruige, kale bergkammen met prachtig uitzicht. We overnachten in berghutten en agriturismo’s, waar we ’s avonds verwend worden met heerlijk Italiaans eten.

Heb jij ook zin om dit voorjaar lekker in je t-shirt door zeeën van wilde bloemen te lopen? Of om spectaculaire graatwandelingen te maken met prachtig uitzicht richting de Middellandse Zee? Wil jij iedere avond aanschuiven aan een heerlijk Italiaans diner met lokale ingrediënten, bereid door een huttenwaard of gastheer op de boerderij? Ga dan mee naar de Monti Sibillini!

Gebied

Deze reis gaat naar een voor Nederlanders nog vrij onbekend gebied: de Monti Sibillini. Dit middelgebergte maakt deel uit van de Apennijnen, de bergen die de ‘ruggengraat’ vormen van de Italiaanse laars. Volgens de Romeinse legenden zou op Monte Sibilla een Sibille hebben gewoond, oftewel een maagdelijke priesteres die de toekomst kon voorspellen door middel van visioenen. Zo komt het gebied aan zijn naam.

Het gebied is in 1993 aangewezen als nationaal park, met name om de enorme variëteit aan wilde planten te beschermen. Hier groeien veel zeldzame soorten die elders in Italië niet (meer) te vinden zijn, omdat de Apennijnen relatief geisoleerd zijn van de rest van Italië. Bovendien komen we door heel veel verschillende leefklimaten, van vochtige valleien met bos via mediterraan laagland naar alpien terrein. Daarom vind je hier ook alpenflora zoals edelweiss en gentiaan, die het goed doen op de kalksteen waar het gebied merendeels uit bestaat. Op de Piano Grande in het zuiden van het gebied wordt al sinds de Middeleeuwen een bijzondere lokale linzensoort gekweekt met behulp van een irrigatiesysteem wat is aangelegd door Benedictijner monniken. Dit heeft geleid tot een grote bloeiende plantenweelde, die op Italiaanse hoogtijdagen veel toeristen trekt. Naast al die bloemen komen er ook beschermde dieren voor in dit gebied, zoals de wolf, de havik en de steenarend. Verder is het gebied bekend om zijn watervallen, waarvan de beroemdste de Gole del’Infernaccio is, oftewel de muil van de hel.

Route

Onze route is gebaseerd op de Grande Anello delli Sibillini, een LAW die een ronde maakt door het gebied. Wij hebben de route iets aangepast zodat we langs een aantal markante punten komen zoals de Gole del’Infernaccio. Bij goed weer beklimmen we bovendien de Cima del Redentore (2448m), de op één na hoogste berg van het gebied.

Zwaarte

Normaliter zou dit een 3 schoentjes reis zijn, maar de accommodaties in dit gebied zijn niet heel dik gezaaid. Daarom duurt een aantal van de loopdagen 8 uur, en hebben we deze reis de zwaarte 3 tot 4 schoentjes meegegeven. Qua looptechniek is dit 3 schoentjes terrein: we lopen over gemarkeerde routes door een middengebergte. We verwachten geen sneeuw- of blokkenvelden op onze route.

Cultuur, overnachtingen & maaltijden

We beginnen en eindigen onze reis in Rome, zodat je deze vakantie als je dat wil kan combineren met een korte city trip naar de Eeuwige Stad. Voor wie daar nog niet geweest is: eerst Rome zien, dan sterven! Maar ook wie geen cultuur gaat snuiven in Rome komt onderweg genoeg bezienswaardigheden tegen.

Onderweg passeren we bijna elke dag wel één of meer kapelletjes in meer of minder vervallen staat. Ook treffen we meerdere verlaten kloosters en boerderijen aan. Castelluccio, onze laatste overnachtingsplaats in het gebied, is een heel bijzonder dorpje: eeuwenoud, hoog op een heuvel gelegen en ooit heel pittoresk, maar in 2016 grotendeels verwoest door een aardbeving. Inmiddels zijn de oude gebouwen deels weer herbouwd en kun je hier weer de lenticchie Monti Sibillini kopen, de linzensoort die alleen hier verbouwd wordt en bekend staat om zijn verfijnde smaak.

We overnachten onderweg deels in rifugio’s oftewel berghutten, en deels in agriturismo’s. Dit zijn doorgaans nog draaiende boerenbedrijven waar je ook kan overnachten. Deze reis is op basis van halfpension, wat betekent dat je elke avond kan rekenen op een heerlijke Italiaanse maaltijd bereid door een huttenwaard of gastheer/vrouw. We sluiten onze reis af in het gezellige stadje Norcia, waar we slapen in een jeugdherberg. In de vroege ochtend van de laatste dag van deze reis gaan we per bus en trein terug naar Rome. Voor wie dat qua eigen vervoer beter uitkomt is het ook mogelijk deze laatste overnachting over te slaan, en op de laatste avond nog naar Rome terug te reizen.

Eigen vervoer naar Rome

De heen- en terugreis zijn niet bij de prijs inbegrepen en moet je zelf boeken. Maar het is wel gezellig, praktisch en mogelijk goedkoper om samen te reizen. De reisbegeleiders zullen dit coördineren. Ons advies is te wachten met het boeken van je heen- en terugreis totdat het zeker is dat de reis doorgaat. Dit hoor je uiterlijk ca. zes weken vóór de reis.

Wie meer informatie of een prijsindicatie wil, verwijzen we naar de Deutsche Bahn reisplanner en de Treinreiswinkel voor informatie over treinen, de ANWB routeplanner voor informatie over autorijden en skyscanner om vliegtickets te vergelijken.

Praktische informatie

Land:
Italië
Activiteit:
Trektocht langs berghutten
Zwaarte:
Zwaarte 3 - Dit betekent 4 tot 6 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Zaterdag 27 mei t/m zondag 4 juni 2023 (9 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 16 april 2023 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-10 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
17 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-ledenNiet-leden**
10% korting*€795€855
Normaal€838€898
* Korting bij boeken t/m woensdag 15 februari 2023. (5% ipv 10% korting bij deze reis!)
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €40 per jaar.
Inclusief:
Salto reisbegeleiding en -materiaal; overnachtingen in berghutten en agriturismo’s obv halfpension; lokaal vervoer vanaf Rome.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; eigen vervoer naar Rome; lunch.
Jij:
Je bent 40-55 jaar, hebt bergwandelervaring en een goede conditie. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
Zaterdag 6 mei 2023

Contact