Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

Moselsteig

Duitsland

01-11 t/m 05-11-2023

Vier etappes van de Moselsteig, één van Duitslands mooiste wandeltochten! We wandelden door historische stadjes; klommen tussen herfstkleurige wijnvelden, hadden uitzicht op een meanderende Moezel, overnachtten in sfeervolle hotelletjes en proefden natuurlijk de lokale wijn! Een reisverslag van reisbegeleider Marie-Jose Zondag.

In Arnhem verzamelen tien mensen zich met een rugzakje. In 4,5 uur brengt de trein ons van Arnhem naar Cochem, het hart van het Moezelgebied. Twee anderen sluiten aan per auto. Met ons twaalven gaan we een gedeelte van de Moselsteig wandelen. Ik mag hem samen met Sandra begeleiden en heb de reis ook de afgelopen maanden voorbereid. De Moselsteig is 365 km lang, van de Luxemburgse grens via Trier naar Koblenz, langs de Moezel. Wij lopen er vier mooie etappes van, van Zell naar Cochem, in totaal 56 km.

Eerst landen we in de jeugdherberg van Cochem, die uitstekend blijkt. De meningen over de aardappelsoep zijn verdeeld, persoonlijk kan ik hem wel waarderen. Ook het toetje van gemengd rood fruit met vanillesaus is heerlijk. Het hoogtepunt van de avond is de flipperkast en de tafelvoetbal. We zweten ons een ongeluk van de opwinding, neuzen crashen en overwinningen worden gehaald. We voelen ons weer even kind en dat is heerlijk.

De weersvoorspelling was oorspronkelijk extreem slecht. Ik ben diep dankbaar dat het droog is gedurende het eerste stuk. Want we starten direct met diverse pittige stukjes omhoog. Na van het mooie uitzicht genoten te hebben na de klim gaan we dalend door bossen. Het begint te regenen maar die stopt al snel weer en krijgen we zelfs wat blauwe lucht terwijl het in de rest van Europa stormt. We eindigen de dag in Haus Mona Lisa in Neef, waar we twee nachten zullen blijven. De kamers zijn tip top en eigenaresse Marion heeft voor ons een leuke wijnproeverij inclusief diner geregeld. We stellen wijnboer Paul volop vragen en genieten ondertussen van de verschillende moezelwijnen. Paul probeert ons over te halen om de volgende dag de hele wandeling te vergeten en vooral wijn te drinken. Tevreden tuimelen we in onze lekkere bedden.

Vandaag staat de kortste wandeldag op het programma maar wel een pittige. Er is een steile afdaling naar Ediger-Eller, maar prima te doen. We moeten aan het begin van de klim naar de steilste wijnberg van Europa een kleine omweg maken. De geel-rood-groene kleuren van de wijnvelden in herfstkleuren zijn prachtig. Helaas blijkt het een heel slecht wijnjaar te zijn en is een gedeelte van de oogst mislukt wat ook blijkt uit de bergen niet gebruikte druiven naast de wijnvelden. ’s Middags krijgen we in een resto een Apfelstrudel met groene saus van Indische eigenaars. In het dorp is geen winkel of supermarkt open, maar wel is er een wijnautomaat (!), waar je 24/7 een fles wijn kunt kopen…

Later op de middag nemen we met de Gästekarte een paar minuten de trein naar het historische stadje Cochem alwaar het Federweissenfestival start in een witte tent. We kijken onze ogen uit en genieten van de federweissen, de jonge wijn. We ontdekken een stel in dirndl die direct gaat dansen als het niet al te best zingende lokale bandje covers begint te spelen. Als wij weggaan is het feest nog in volle gang. Mooie avond.

Vandaag is de langste wandeldag. De cultuurweg met diverse oude weegschalen en beelden krijgt door de regen wat minder aandacht. We kunnen wel droog lunchen met mooi uitzicht over de moezel en de kleurige wijnvelden. We komen onderweg langs een open café, het enige langs de hele route, en wel in het pittoresque Doornroosje dorp Beilstein met traditionele huizen. Er is een indrukwekkende vitrine met veel slagroomtaarten. We overnachten in Hotel Merle in Bruttig-Fankel.

De laatste wandeldag alweer. Het is weer een mooie tocht langs de wijnvelden en door bos. Het regent af en aan. We zijn ruim op tijd in Cochem. Een apfelstrudel en thee gaat er wel in. Helaas zorgt DBahn voor enige vertraging maar zondagavond zijn we weer thuis. Het was weer een mooie reis, met een leuke gezellige groep.